top of page
  • Anja Bol

I love big files - waarom vormgevers grote bestanden willen


Een van de meest gestelde vragen van vormgevers aan hun klanten: 'heb je deze afbeelding ook als groter bestand?' Waarom? Grotere bestanden betekenen meestal een betere kwaliteit. Op je computerscherm valt het vaak niet op, maar op het moment dat je iets laat afdrukken, ga je het duidelijk zien als een bestand eigenlijk te klein is.

Een stukje theorie (deze alinea kan je eventueel overslaan):

Alles wat je op een scherm ziet, is opgebouwd uit een verzameling van gekleurde punten - pixels. Hoe meer pixels, hoe duidelijker en gevarieerder het beeld. Hiervoor wordt de maat dpi gebruikt, dots/pixels per inch. Om een afbeelding van je scherm goed afgedrukt te krijgen op papier, heb je 300 dpi nodig. Dat vraagt meer 'geheugenruimte' dan een afbeelding van 100 dpi. De vraag 'heb je deze afbeelding ook als groter bestand?' is dus eigenlijk een vraag om een afbeelding met een hogere dpi.

Hoe werkt dat in de praktijk? Een voorbeeld.

Jeannette heeft een plaatje van een vlinder waarin ze haar initialen ziet: J en L.

Ze wil deze gebruiken voor een privéprojectje. Hiervoor moeten de J en de L wat meer geaccentueerd worden en dus duidelijker zichtbaar zijn.

De afbeelding die ik krijg, is erg klein (31 kb en 72 dpi). Op het scherm ziet het er wel redelijk uit, maar zodra je een beetje gaat inzoomen, worden de pixels zichtbaar en de lijnen onscherp.

Ik kan de J en de L wel een accentje geven in het bestaande bestand, maar als Jeannette het dan wil gaan printen, zal het er niet mooi uitzien.

Ik ben natuurlijk niet voor een gat te vangen en wil kwaliteit leveren. Dus zet ik de vlinder om in een vectorbestand. Dan 'onthoudt' de computer op een andere manier hoe de afbeelding eruit ziet: niet aan de hand van pixels, maar aan de hand van berekeningen. Zo maakt het niet uit hoeveel je de afbeelding wilt vergroten - hij zal altijd scherp blijven.

Vervolgens haal ik de vlinder uit elkaar. (Gelukkig geen echte vlinder... ehw) Ik kan dan eenvoudig de J en de L los van elkaar een ander kleurtje geven. Jeannette gaf aan dat ze wel iets wilde met rood. Ik maakte een paar kleurcombinaties en dit is het eindresultaat.

Nu weet je dus precies waarom vormgevers houden van grote bestanden. Tenminste, je weet waarom deze vormgever houdt van grote bestanden: ik wil jou een afbeelding geven waar je veel mee kunt!

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page