• Anja Bol

Wat je van voetbal kunt leren (ook als je geen voetballiefhebber bent)


Waarschijnlijk is dit oud nieuws voor je: het WK voetbal wordt nu gespeeld in Rusland en Nederland doet niet mee. Ik weet dit alleen doordat ik af en toe op nieuwssites koppen voorbij zie komen die daarover gaan. Had ik die niet gezien... dan was het helemaal langs mij heen gegaan. Voetbal zegt me namelijk niet zoveel. Toch valt ervan te leren, ontdekte ik (zonder zelfs maar 1 wedstrijd gezien te hebben)!

De afgelopen maand zag ik regelmatig het gigantische stadion Estádio Algarve, gebouwd voor 3 (!) wedstrijden van het EK 2004. Ik heb me laten vertellen dat het sindsdien eigenlijk maar weinig wordt gebruikt, omdat de meeste clubs liever niet zo hoog (boven zeeniveau) spelen. Elke keer dat ik langs dit monsterlijke bouwwerk reed, dacht ik dus aan voetbal en vroeg ik me af hoe de miljoenen die er in gestoken zijn (en worden), iets kunnen opleveren.

Blijkbaar kan het uit. Blijkbaar is het goed voor een economie: voetbal. Kan het ook goed voor je zijn als je helemaal niets met die sport (en competitieve sporten in het algemeen) hebt? Yep! Je kunt er in elk geval van leren... ;-)

De uitspraken van Johan Cruijff waren natuurlijk in eerste instantie voetbal-gerelateerd. Inmiddels zijn een aantal daarvan opgenomen in redelijk 'dagelijks' woordgebruik. Er zitten mooie doordenkertjes tussen. Mijn favorieten: 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt' en 'Elk nadeel heeft zijn voordeel' of 'Je kan ook goed spelen zonder de bal te raken'.

Die laatste - 'Je kan ook goed spelen zonder de bal te raken' - vind ik een mooie illustratie bij de verschillende rollen in een team. Niet iedereen heeft als taak om de bal in het doel te trappen. Degene die ervoor zorgt dat de bal wegblijft bij het verkeerde doel heeft een net zo belangrijke taak!

De voetbal-wijsheid die ik zelf bedacht terwijl ik over deze sport aan het mijmeren was, gaat over hoe ik steeds meer ga kijken naar ondernemen: 'ook de bal die naast het doel terecht komt, is onderdeel van het spel'. Ondernemen is een spel van kansen benutten en regelmatig niet helemaal dat bereiken wat je voor ogen had. Dat is niet erg. Dat is zelfs nodig: het hoort er allemaal bij. Daardoor leer je. Het enige dat niet werkt als ondernemer: niets doen...

'Ook de bal die naast het doel terecht komt, is onderdeel van het spel'. Ik vind hem mooi. Jij ook?

ps: ik heb zelfs geen voetbal in huis, daarom een foto van deze vrolijk gekleurde tennisballen als illustratie bij dit verhaal! ;-)

#voetbal #ondernemen #leren #quote #wijsheid

26 keer bekeken0 reacties
  • Facebook - grijze cirkel

Hiddemaheerd 94d  Groningen

06-39721848

Algemene voorwaarden

© 2020 Studio Boldly