• Anja Bol

Simpel: een kleurenpalet van een foto


Als ik ergens een mooie kleurencombinatie zie, maak ik daar - als het even kan - een foto van. Bij een nieuw project vraag ik mijn klant vaak om een foto of verzameling plaatjes die de sfeer weergeven van wat zij willen bereiken. Het is namelijk heel eenvoudig om een kleurenpalet te maken op basis van een foto of een plaatje. Ook jij kunt dat!

Er zijn apps en computerprogramma's (Colorpicker, Digitale kleurenmeter) waarmee je kleuren uit een foto kunt selecteren. Het nadeel hiervan vind ik dat je per kleur werkt, terwijl het vaak de kleurencombinatie is die je inspireert. Ik gebruik daarom meestal de site color.adobe.com

Ik je met een voorbeeld laten zien hoe gemakkelijk het is. Ik gebruik een foto van beschilderde tegels die ik maakte tijdens een wandeling door het Portugese stadje Silves.

Ben je er klaar voor? Daar gaat ie:

  1. Zorg dat je de foto die je inspiratie is, op je computer hebt opgeslagen.

  2. Open de site color.adobe.com/nl.

  3. Links bovenin zie je de optie AFBEELDING IMPORTEREN. Klik hierop.

  4. De verkenner van je computer opent, kies de foto die je wilt gebruiken.

  5. De foto verschijnt in het midden op de pagina en het programma kiest vijf kleuren uit je foto. Die zie je in een palet onder de foto.

  6. Je kunt (links bovenin) de 'Color stemming' wijzigen. Bij mij stond hij op Kleurrijk. Kies je bijvoorbeeld Helder of Gedempt, dan worden er iets andere kleuren geselecteerd. Je kunt ook zelf op de rondjes in de foto klikken en die met je muis verslepen om de kleuren te kiezen. Niet tevreden met je keuze? Zet de Color stemming terug naar (bv.) Kleurrijk. Wil je de codes van je kleuren weten? Ga dan verder naar stap 7. Hoef je de codes niet te weten? Ga dan verder naar stap 9.

  7. Klik op KLEURENWIEL (naast AFBEELDING IMPORTEREN).

  8. Je ziet nu een kleurencirkel met daarop aangegeven waar jouw vijf kleuren zich bevinden. Daaronder staat je kleurenpalet met kleurcodes. Van elke kleur is weergegeven hoeveel rood (R) groen (G) blauw (B) en zwart erin zit. Ook staat de HEX code erbij (voor als je de kleuren op een website of blog wilt gebruiken).

  9. Met het knipprogramma of schermafbeelding kun je je kleurenpalet opslaan. Heb je dat nog nooit gedaan? Hier vind je een stap voor stap uitleg hoe je dat doet:

Voilà: je hebt een prachtig kleurenpalet! Dit werd de mijne:

Ik ben bezig de huisstijl van Studio Kastanje op te frissen. Als ik dit kleurenpalet er op toepas, zou het logo er zo uit kunnen gaan zien:

Ik ben benieuwd naar jouw inspiratiefoto en kleurenpalet!

#kleuren #kleurenpalet #kleurcodes

99 keer bekeken0 reacties
  • Facebook - grijze cirkel

Hiddemaheerd 94d  Groningen

06-39721848

Algemene voorwaarden

© 2020 Studio Boldly