• Anja Bol

De aantrekkingskracht van testjes


Testjes. Ik ben er gek op! Vooral die testjes waarbij je alleen maar naar plaatjes hoeft te kijken en degene kiest die je het mooist vindt of die er voor jouw gevoel niet bij hoort.

Op Facebook komen ook vaak testjes voorbij, maar bij deze kan ik de verleiding meestal wel weerstaan (omdat ik het niet zo interessant vind te weten op welk soort hond ik lijk, wat mijn Keltische naam is of welke kleur mijn aura heeft). Vtwonen, psychologiemagazine en 123test zijn sites die ik niet te vaak moet bezoeken. Zeker niet op momenten dat ik eigenlijk van plan ben iets nuttigs te gaan doen! Hoe komt het toch dat testjes zo verslavend werken (voor mij)?

Volgens Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie, heeft het vooral te maken met nieuwsgierigheid. Een andere mogelijkheid is dat de zelfverificatie-theorie klopt. Volgens deze theorie hebben wij behoefte aan een duidelijk beeld van onszelf en willen we dit graag regelmatig bevestigd zien. Daarom zouden we op zoek gaan naar informatie waaruit blijkt dat ons zelfbeeld klopt.

Ik denk dat het een combinatie is van nieuwsgierigheid en een verlangen naar (zelf)kennis. Want bij mij gaat het niet alleen om hoe ik zelf in elkaar zit. Ik vind het ook razend interessant om te bedenken wat een ander zou antwoorden en wat dit over die persoon zou kunnen zeggen (en vul een testje dan ook vaak nog een keer in, terwijl ik me inbeeld iemand anders te zijn).

Als ik iemand help bij het opstellen van een niet-standaard Curriculum Vitae, geef ik mijn eigen vragenlijst met een aantal meerkeuzevragen. De antwoorden helpen mij om die persoon een beetje te leren kennen. Wees gerust: ik check wel altijd of de ander zich herkent in mijn indrukken! ;-)

Ik ben wel benieuwd naar wat jij vindt van deze vraag uit mijn vragenlijst (en hoe jij deze zou beantwoorden!). Hier komt ie:

Welke van onderstaande vragen vind je het moeilijkst te beantwoorden?

  • Wat voor type ruziemaker ben je?

  • Ben je een vooruit- of een achteruitdromer?

  • Waar kun je over doorzeuren?

  • Met welke beroemdheid zou je goed kunnen opschieten?

  • Wat zou je doen als je geen verantwoordelijkheden meer had?

  • Wat had je nooit van jezelf gedacht dat je dat zou kunnen?

#ondernemen #testjes #zelfkennis

33 keer bekeken0 reacties
  • Facebook - grijze cirkel

Hiddemaheerd 94d  Groningen

06-39721848

Algemene voorwaarden

© 2020 Studio Boldly