top of page
  • Anja Bol

Wat doe je?


De kennismakingsvraag 'wat voor werk doe je', is misschien wel een van de meest gestelde én meest gevreesde vragen. Gevreesd, zowel door mensen mét als mensen zonder (betaald) werk. Want het antwoord dat je geeft, wordt waarschijnlijk gebruikt om je in een bepaald hokje 'in te delen'.

Doe je vrijwilligerswerk, is overleven al een flinke klus of ben je ongewenst werkloos, dan wordt dit vertaald in: je draagt niet (op de meest gebruikelijke manier) bij aan de maatschappij. Een groot aantal jaren gaf ik mezelf dat stempel/etiket: ik heb geen betaald werk. Niet-werkend.

Zo was dat af en toe ook letterlijk. Dat ik niet-werkend was, defect, batterij leeg. Terwijl het ondertussen keihard werken was om een dag redelijk door te komen.

Zulke dagen heb ik nu niet vaak meer en daar ben ik erg dankbaar voor. Sinds een kleine twee jaar heb ik zelfs een luxeprobleem! Mijn antwoord op de vraag naar wat ik doe, is geworden: ik ben zelfstandig ondernemer, ik heb mijn eigen bedrijf in de grafische vormgeving. Dat antwoord blijkt echter ook niet te kloppen. Nou ja, het is natuurlijk wel waar wat ik zeg, maar het zegt nog niets over wat ik doe...

En dat blijkt toch nog een tikkie ingewikkelder te zijn om uit te leggen, want grafische vormgeving kan heel breed zijn én is niet het enige waaruit mijn werk bestaat. Daarom ben ik maar begonnen met voorbeelden geven van de projecten die ik mocht doen (boeken vormgeven, logo's ontwerpen, trouwkaarten maken, ondernemers coachen bij huisstijlontwikkeling...). Het was echter niet alleen voor mensen in mijn omgeving lastig om te begrijpen wat ik doe, ook ikzelf liep daar tegen aan. Ik vond ook dat ik duidelijk moest zijn en meende dat ik een keuze moest maken voor wat ik vooral wil gaan doen.

Kiezen uit dingen die je allemaal leuk vind, is helemaal niet leuk! ;-) Gelukkig hoef ik nu niet meer te kiezen. In navolging van een aantal inspirerende vrouwen, ga ik mezelf vanaf nu creatief ondernemer noemen. Want dat ben ik: creatief en ondernemend. En wat ik dan precies doe... heb je even? Want daar heb ik heel veel over te vertellen! ;-)

O ja, de eerstvolgende keer dat je kennismaakt met iemand, vraag dan eens niet naar wat diegene dóet, maar naar wat diegene droomt. Of bezighoudt. Of aan het leren is. Ik droom van mensen zonder etiketten, van een wereld zonder te kleine (pas)hokjes en vakjes. Waar droom jij van? Wat doe jij?

64 weergaven0 opmerkingen
bottom of page