• Anja Bol

10 kleine grootse gebaren


Heb jij er al iets van gemerkt? Het is een bijzondere week. Van 12 tot 18 februari is het RAK-week. RAK staat voor: Random Acts of Kindness - Willekeurige Daden van Vriendelijkheid (letterlijk vertaald). Het is dus 'Doe eens aardig-week'. Heb jij er al iets van gemerkt?

Aardig/vriendelijk zijn, zonder er iets voor terug te verwachten. Zomaar een goede daad, zonder dat je er zelf beter van wordt. Vaak zijn het kleine dingen, die jou weinig moeite kosten, maar waarmee je een ander een groot plezier doet.

Misschien is het niet echt iets voor jou, dat 'verplichte' of 'geplande' vriendelijk zijn. Wel, niemand zegt dat je déze week vriendelijk moet zijn. Volgende week heeft het vast ook effect. ;-)

Hoe doe je dat in de praktijk: een willekeurige daad van vriendelijkheid uitvoeren? Er zijn vast honderden manieren. Hier volgt een lijstje van 10 kleine gebaren (die niet of nauwelijks geld kosten), waarvan ik gemerkt heb dat ze impact hebben - een ander misschien wel laten glimlachen.

 1. Op de ophaaldag de volle kliko van de buurman bij de weg zetten.

 2. Met een vrolijk gezicht mensen onderweg 'goedemorgen' of 'goedemiddag' toewensen of, in het geval dat het heel ongemakkelijk voelt om dit te zéggen, mensen met (alleen) een glimlach groeten.

 3. Terwijl het druk is in de supermarkt en je staat te wachten in de rij bij de kassa, de mandjes netjes opstapelen (en misschien zelfs naar de ingang brengen).

 4. Tegen iemand waar je van houdt zeggen: 'ik hou van je'.

 5. Iemand met een buggy helpen in of uit de bus te stappen.

 6. Een deur openhouden voor degene die achter je loopt.

 7. Een briefje schrijven aan een kind dat wel wat extra aandacht kan gebruiken. Kinderen vinden het heerlijk om post te krijgen!

 8. Zomaar een kaartje sturen naar een vriend of vriendin. Ook die vindt het vast leuk om post te krijgen!

 9. Iemand anders voor laten gaan in het verkeer, ook al heb jij volgens de regels voorrang.

 10. De vraag 'Hoe gaat het nu echt met je?' stellen en de tijd nemen om echt te luisteren naar het antwoord.

Ik ben heel benieuwd naar meer ideeën voor vriendelijke gebaren. Ook zou ik graag weten hoe jij van plan bent zomaar een keertje vriendelijkheid te laten zien!

Deel jouw (idee voor een) vriendelijk gebaar en deze week krijg je er iets extra's voor terug! De meest ontroerende of originele goede daad beloon ik deze week met een vriendelijk cadeautje. Wat moet je doen om kans te maken?

Reageer uiterlijk 19 februari 2017 op deze blog met een korte beschrijving van jouw voornemen/idee voor een vriendelijk gebaar. Reageren mag per mail, app, via facebook of hieronder. Op 20 februari laat ik op Facebook weten wie er gewonnen heeft en de winnaar krijgt uiteraard persoonlijk bericht.

Heel veel vriendelijke groetjes,

Anja

PS: Wil je meer weten over RAK? Meer inspiratie voor vriendelijke gebaren krijgen? Kijk eens op deze site: https://www.randomactsofkindness.org/ (in het Engels geschreven)

#vriendelijkheid #RAK #winactie

93 keer bekeken0 reacties
 • Facebook - grijze cirkel

Hiddemaheerd 94d  Groningen

06-39721848

Algemene voorwaarden

© 2020 Studio Boldly